Skip to main content

Åland med skärgårdsafari, 4 dagar

Status:
På förfrågan

Följ med på vår mycket omtyckta resa till Åland. Mitt i det s.k skärgårdshavet ligger "fredens öar", Åland, som består av 6500 öar och skär, här upplever man orörd natur, skärgård, god mat och en spännande historia.

Många öar är bebodda och de små kommunerna är högst levande. Vi bor i sjöfartsstaden Mariehamn med gångavstånd till hamnen, affärer, cafeér, de spännande museerna och de vackra promenadstråken.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten - Grisslehamn - Mariehamn ca 70 mil
På morgonen avreser vi från respektive hemorter och åker E4:an norrut genom de småländska skogarna. Vi följer Vätternleden med den fina utsikten över Vättern och Visingsö. Vi stannar för lunchuppehåll i Linköping och fortsätter sedan till Grisslehamn för att ta färjan över till Eckerö. På färjan äter vi middag och det finns möjlighet till shopping ombord. Under kvällen ankommer vi till Eckerö och efter en kort bussfärd  når vi vårt hotell i Mariehamn.

Dag 2 Åland - Örundtur
Efter frukost möter vår åländska lokalguide upp. Vi börjar dagen med en orienteringstur i Mariehamn med buss. Turen går vidare ut till de omgivande kommunerna. Vi får bland annat se Kastellholms slott där Erik XIV satt fängslad och besöker Bomarsunds fästningsruiner samt Jan Karlsgården. Vi äter lunch hos Smakbyn, det blir soppa och Ålandspannkaka. Grundare till Smakbyn är den åländske kocken Michael Björklund med titlar som Årets kock i både Sverige och Finland. Smakbyns ide – att ständigt kunna bjuda på något nytt, gott och inspirerande. I Smakbyns bränneri tillverkas t.ex. brännvin av olika slags frukt, äppledestillatet Ålvados. På eftermiddagen har vi fri tid i Mariehamn och under kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 3 Åland med skärgårdssafari
Efter frukost åker vi tillsammans med vår lokalguide på skärgårdssafari. Vi tar färjan från Svinö till Föglö, gör en rundtur på denna vackra ö och besöker galleri Berghäll. Lunchen äter vi på restaurang Seagram, där det är uppdukat med restaurangens fantastiska fiskbuffé. Efter lunchen besöker vi Skeppargården Pellas. Skeppargården Pellas byggdes 1884 av skeppsredaren och bonden Erik Petter Eriksson som höjdpunkten på en lång och framgångsrik karriär inom sjöfart och lantbruk. Pellas står idag kvar som ett minnesmärke över bondeseglationen som gjorde Granboda by och Lemland socken berömda. På eftermiddagen besöker vi SALT, ett levande hantverkshus med butik i Mariehamn. Här hittar du handgjorda föremål i textil, silver, keramik, glas, trä och järnsmide. Du träffar alltid någon av konsthantverkarna i butiken. SALT är livsviktigt, och SALT sätter smak på allt. Så vill de att deras konsthantverk ska upplevas. Resten av eftermiddagen är fri för egna strövtåg i Mariehamn. Även ikväll äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 4 Åland - Eckerö - Hemorten ca 70 mil
Efter frukost blir det avfärd mot vår färja mellan Eckerö - Grisslehamn. Via Roslagen går färden vidare söderut längs samma vägar som på uppresan. Liksom de andra dagarna får vi tillfälle till både lunch och kafferast. Ankomst Helsingborg ca 20.00.

Tidtabell D

Tidtabell D

Avreseort 
       
Kristianstad, Järnvägsstationen  05:50
       
Önnestad, Din-X   06:00   
      
Vinslöv, fd Uno X  06:10
        
Hässleholm, Grönängsplan/Circle K 06:20 
        
Tyringe, Ivars Kiosk  06:30
        
Perstorp, Hotellet  06.40 
       
Klippan, Torget/Gästis  06:55  
       
Kvidinge, fd banken  07:00
        
Åstorp, Lidl Parkering  07:10 
        
Ängelholm, Shell/Godbiten  08:00
         
Helsingborg, Hamntorget  07:30 
        
Glumslöv, Milstolpen  07:15
         
Landskrona, Biltema 07:00 
        
Löddeköpinge, Center Syd/Shell  06:40 
        
Lund, Shell, västra  infarten vid hotell Ibis  06:20 
        
Malmö,Hyllie/Arena Bussparkering mot vattentornet 05:45

Övrigt

Barnrabatt/pris
Ingen barnrabatt på denna resa.

Valuta under resan
Svenska kronor
Euro

Karta

Hotell

Hotell Cikada

Hotell Cikada

Mellanklasshotell beläget i centrala Mariehamn. Alla rum med dusch/wc, tv, telefon. På hotellet finns även pool, solarium, bar, bastu och restaurang. Poolområdet öppet juni till augusti...

Resekalender

25/10Ullaredfrån 200:-
31/10Ullaredfrån 200:-
1/11Heiligenhafen via färjanfrån 400:-
13/11Ullaredfrån 200:-
15/11Bordershopen i Puttgarden via bronfrån 400:-