Skip to main content

Åland & Finland, 5 dagar

Status:
På förfrågan
Följ med på vår omtyckta resa till Åland, som i år har ett nytt upplägg med fler spännande upplevelser!
 
Vad som är unikt för Åland är den orörda skärgården och de vackert slipade klipporna som får sin röda färg från den åländska rapakivigraniten. Med sina 6 700 öar erbjuder Åland en övärld där havet alltid är nära. Många öar är bebodda och de små kommunerna är högst levande. Vi bor i sjöfartsstaden Mariehamn med gångavstånd till hamnen, affärer, caféer, de spännande museerna och de vackra promenadstråken.
 
Något annat som kännetecknar Åland är midsommarstängerna med sina färgglada midsommarkronor och de gammaldags väderkvarnarna. Du hittar dem till exempel vid Jan Karlsgårdens friluftsmuseum i Kastelholm. Museet visar även hur en typisk åländsk bondgård såg ut vid slutet av 1800-talet.

 

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1             Hemorten – Åland - Mariehamn, 70 mil

På morgonen lämnar vi våra respektive hemorter och sätter kurs mot Åland. Vi gör ett lunchstopp på vägen upp mot Grisslehamn, där vi senare kommer att ta MS färjan Eckerö över till Eckerö. Ombord äter vi en gemensam middag i Kafé Käringsund, det är även nu vi flyttar fram klockan en timme. När vi väl anländer till Åland åker vi till Hotell Cikada för incheckning och en god natts sömn.

Dag 2             Mariehamn 

Efter frukost beger vi oss ut mot dagens utflykter. Idag kommer vi börja med en utfärd till Sund & Vårdö och därefter blir det en rundtur i Mariehamn och Bomarsunds fästningsruiner. Sen tar vi en färjan över till Simskäla för att besöka Anni Blomqvist författarhem och äta en gemensam lunch på Stormskärs Värdshus på Simskäla. Efter en härlig lunch på värdshuset besöker vi Ålands Fotografiska Museum, här blir en även kaffe med dopp. Senare på vägen  tillbaka till hotellet kommer vi att köra förbi Stadshusbacken. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 3             Mariehamn - Kökar, 8 mil

Vi börjar dagen med en härlig frukost på hotellet innan vi åker mot SALT hantverkscentrum i Mariehamn. Därefter kommer vi åka till Långnäs för att ta MS färjan Gudingen till Kökar, ombord äter vi lunch gemensamt. Väl framme på Krökar gör vi ett stopp på Skärgårdsbutiken, Peders Aplagård för en eftermiddagsfika och Kökar Museum. Mot eftermiddagen checkar vi in på Hotell Brudhäll. Gemensam middag på hotellet.

Dag 4             Kökar - Åbo - Stockholm, 45 mil

Efter frukost blir det en rundtur på Krökar där vi kommer se kyrkan och klosterruinerna. Därefter åker vi MS Skiftet till Galtby och ombord äter vi en gemensam lunch. Vi kommer sen besöka Sjöfartshuset i Nagu innan vi bjuds på eftermiddagsfika på Sattmarks Kaffestuga. Det kommer även bli en rundtur i Åbo innan vi beger oss till Viking Terminalen i Åbos hamn. Här kommer vi åka MS färjan Grace tillbaka till Stockholm och vi äter en gemensam middagsbuffé ombord. Det är även nu vi ställer tillbaka tiden en timme.

Dag 5             Stockholm - hemorten, 55 mil

Frukosten serveras ca kl. 06:00 innan färjan anländer i Stockholm. Därefter kommer det bli en rundtur i Stockholm innan vi börjar färden ner mot Skåne igen. På vägen hem kommer vi att stanna är att äta lunch i Linköping. Vi stannar även för en smarrig eftermiddagsfika i Vittaryd innan vi kommer ner till Skåne. Beräknad ankomst i Ängelholm kl. 18.00

 

Tidtabell D

Tidtabell D

Avreseort 
       
Kristianstad, Järnvägsstationen  05:50
       
Önnestad, Din-X   06:00   
      
Vinslöv, fd Uno X  06:10
        
Hässleholm, Grönängsplan/Circle K 06:20 
        
Tyringe, Ivars Kiosk  06:30
        
Perstorp, Hotellet  06.40 
       
Klippan, Torget/Gästis  06:55  
       
Kvidinge, fd banken  07:00
        
Åstorp, Lidl Parkering  07:10 
        
Ängelholm, Shell/Godbiten  08:00
         
Helsingborg, Hamntorget  07:30 
        
Glumslöv, Milstolpen  07:15
         
Landskrona, Biltema 07:00 
        
Löddeköpinge, Center Syd/Shell  06:40 
        
Lund, Shell, västra  infarten vid hotell Ibis  06:20 
        
Malmö, Hyllie/Arena Bussparkering mot vattentornet 05:45

Bra att veta

Tidsskillnad
När klockan är sju i Finland är den endast sex i Sverige. Fartygens ankomst- och avgångstider anges alltid i lokal tid.

Barnrabatt/pris
Ingen barnrabatt på denna resa.

Valuta under resan
Svenska kronor
Euro

Pass
Vi uppmanar alla våra resenärer att alltid ha giltigt pass med sig vid samtliga resor utanför Sveriges gränser.

Försäkring 
Glöm inte att ta med ert EU-kort (det europeiska sjukförsäkringskortet) från Försäkringskassan. Det ger dig rätt till nödvändig sjukvård i andra EU/EES-länder.

 

 

Karta

Hotell

Hotell Cikada

Hotell Cikada

Mellanklasshotell beläget i centrala Mariehamn. Alla rum med dusch/wc, tv, telefon. På hotellet finns även pool, solarium, bar, bastu och restaurang. Poolområdet öppet juni till augusti...

Resekalender

15/2Endast bussresa, 10 dagarfrån 2 600:-
15/2Hotel Rauchenwalderhof, Österrike 10 dagarfrån 6 495:-
15/2Hotel Viktoria, Österrike 10 dagarfrån 7 695:-
24/2Arlövsrevyn 2019från 850:-
2/3Arlövsrevyn 2019från 850:-