Skip to main content

Norge- fjället brinner, 6 dagar

Pris från:
7 995:-
Dagar:6
Internetrabatt per vuxen: 100:-
  • Del i dubbelrum med en natt på Scandic Winn med frukost och middagsbuffé, tre nätter på Dombås Hotell med frukost och middagsbuffé samt en styck 3-rättermiddag, 1 natt på Selma SPA i Sunne med serverad 3-rätters middag, 1 fäbolunch på Grimsdalshyttan, entré till Grimsdalsvägen med tur genom Grimsdalen, Folldal och upp till Dovrevarden, tur genom Romsdalen till Åndalsnes med stopp bl.a. vid Trollveggen. Guidning i Dombås, reseledare, fika på ut- och hemresan och lunch på ut- och hemresan.
Boka resa

I september börjar den norska fjällvärlden att ”brinna” i hissnande färgkombinationer. En tur in i fjällvärlden är en upplevelse - särskilt om vädret är vackert. Högst upp i den undersköna Gudbrandsdalen ligger Dombås. Vi ska göra utflykt in i Dovremassivet. Här såg Gudbrandsdalsosten dagens ljus. Här strövar myskoxar fritt och här finns Dovregubbens Hall. I Gudbrandsdalen vistades många av Norges stora författare som t.ex. Björnstierne Björnsson och Sigrid Undset. Det var också skådeplats för hårda strider under ockupationen 1940. Men – det är också en jordbruksbygd med förutsättningar som är vitt skilda de som sydsvenska jordbrukare och bönder är vana vid. På väg till Norge får vi med oss ett stycke Sverige i Småland, Västergötland och Värmland.

 

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1             Hemorten – Karlstad

Vi kör upplastning genom Skåne enligt vår tidtabell. Vi reser genom Småland och Västergötland och stannar på lämpliga platser för kaffe och mat. I Kristinehamn möter vår reseledare och vi tar en titt på Picassomunumentet, innan vi fortsätter mot Karlstad. Vi bor på hotell Scandic Winn mitt i staden och på kvällen serveras en god middag.

Dag 2             Från Insjöland till fjällvärld

Efter frukost beger vi oss vidare mot Arvika och Charlottenberg. Här står han – beredskapssoldaten ”någonstans i Sverige” och blickar ut över det jätteköpcenter som vuxit upp de senaste åren. Vi är snart på gränsen till Norge och stannar i Morokulien – radioriket som skapades av Lennart Hyland och hans norska kollega. Vi ser fredsmonumentet – rest till minne av 100-årig fred mellan Sverige och Norge år 1914. Färden går vidare mot Kongsvinger och sedan västerut mot olympiastaden Hamar. Den stora isarenan Vikingskibet ser vi på från bussfönstret. Ett lunchstopp gör vi innan färden går vidare. Lunchen betalar man själv. I Lillehammer hinner vi med en snabbtur upp till Lysgårdsbakkene. Där hölls prisceremonierna under OS 1994.  Så kör vi den nya motorvägen genom Gudbrandsdalen. Många fina vyer passerar vi. Slutmålet för dagen är Dombås och Dombås Hotell. Här väntar god middag, fantastisk utsikt och klar luft.

Dag 3             I den förtrollande Grimsdalen

Efter frukost sätter vi kurs mot Grimsdalen - en av Norges vackraste fäbod-dalar. Vi stannar till för fotografering på många ställen. Färgerna glöder och luften är hög och klar – om det inte regnar. Vi ska äta lunch på Grimsdalshytta. Där serveras traditionell fäbodkost. Vi fortsätter sedan till Folldal som är en gammal gruvby. Från Folldal ser vi in i Rondane fjällvärld. Vi fortsätter och kommer till Hjerkinn som är den högsta punkten på E6 mellan Oslo och Trondheim. Härifrån har vi en praktfull vy över Snöhetta - högsta fjälltoppen i Dovre med 2236 meter ö.h. Vi åker också till Dovrevarden – rest av norska scouter. Ett storslaget landskap har vi runt oss. De färgexplosioner som möter våra ögon låter sig svårligen beskrivas med ord. Glöm inte att ta med kameran! … och håll tummarna för fint väder… Så slingrar vi oss mot vårt hotell i Dombås. Middag på hotellet.
 
Dag 4           Från fjäll till hav

Efter frukost gör vi ytterligare en utflykt från fjäll till hav. Vi tar vägen genom Romsdalen ner mot Åndalsnes och havet. Det är fantastiskt vackra scenerier som omger oss. Här är vilda forsar och djupa dalsidor, blandade med branta klippväggar. En av de mest kända är Trollveggen som stupar brant ner från Trollstigen.
Vi kommer till Åndalsnes som ligger där Rauma rinner ut i Romsdalsfjorden. Här möter vi krigshistoria genom berättelsen om de 6000 brittiska soldater som landsattes här i april 1940. Eftersom det saknades flygunderstöd återvände de med ca 2000 färre män. De flesta var tillfångatagna av tyskarna, få hade stupat.
I staden finns det nya Norsk Tindesenter som beskriver fjällklättringens historia. Den som vill kan köpa en biljett och bl.a. se en fascinerande film om fjällklättring. Vi har god tid att äta lunch i staden.
Vi tar vägen tillbaka genom Romsdalen upp till Dombås. Ikväll får vi 3-rätters festmiddag på hotellet.  När den är slut passar väl en kvällspromenad i den klara luften.
 
Dag 5            Från Norges tak till svensk Finnskog

Efter frukost är det dags att ta farväl. Vi ska köra gamla vägen söderut genom Gudbrandsdalen om det går – vägbyggena är stora och många i vårt västra grannland. När vi kommer till Hamar svänger vi österut mot Elverum och stoppar för lunch på lämpligt ställe. Det var här som norske kungen sa ”Nej” till Hitler och sedan tvingades fly för livet med familjen. Vi följer Glomma ner till Roverud där vi svänger österut mot Lekvattnet och Torsby. Det är delar av den svenska Finnskogen vi kör igenom och bl.a. i Lekvattnet ligger Finngården Karmen Kynna. Vi skall bo på förstklassiga Selma SPA i Sunne. Hotellet ligger med vidsträckt utsikt över sjön Fryken. Vi har fri tillgång till SPA-området med pooler och bastu och kan delta i de aktiviteter som eventuellt pågår.
En festlig 3-rätters middag får avsluta dagen.
 
Dag 6            Sunne - hemorten 50 mil

Nu är tid att börja på sista etappen mot kära Skåne. Vi kör söderut mot Grums och fortsätter mot Säffle för att så småningom passera Göteborg. Det blir lunchrast utefter vägen. På eftermiddagen breder de mäktiga skånska fälten och åkrarna ut sig framför oss. Då kan vi utbrista: ” se det var en resa det!”

Bra att veta

Barnrabatt/pris
Ingen barnrabatt på denna resa.


Valuta under resan
Svenska kronor
Norska kronor


Försäkring
Glöm inte att ta med ert EU-kort (det europeiska sjukförsäkringskortet) från Försäkringskassan. Det ger dig rätt till nödvändig sjukvård i andra EU/EES-länder.

Tidtabell D

Tidtabell D

Avreseort 
       
Kristianstad, Järnvägsstationen  05:50
       
Önnestad, Din-X   06:00   
      
Vinslöv, fd Uno X  06:10
        
Hässleholm, Grönängsplan/Circle K 06:20 
        
Tyringe, Ivars Kiosk  06:30
        
Perstorp, Hotellet  06.40 
       
Klippan, Torget/Gästis  06:55  
       
Kvidinge, fd banken  07:00
        
Åstorp, Lidl Parkering  07:10 
        
Ängelholm, Shell/Godbiten  08:00
         
Helsingborg, Hamntorget  07:30 
        
Glumslöv, Milstolpen  07:15
         
Landskrona, Biltema 07:00 
        
Löddeköpinge, Center Syd/Shell  06:40 
        
Lund, Shell, västra  infarten vid hotell Ibis  06:20 
        
Malmö, Hyllie/Arena Bussparkering mot vattentornet 05:45

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
9/9BussHotell Norgeresa- Fjället BrinnerMer än 87 995:-Boka

Hotell

Hotell Norgeresa- Fjället Brinner

Hotell Norgeresa- Fjället Brinner

Scandic Winn ★ ★ ★ ★ Centralt hotell beläget ett stenkast från sevärdheter, nöjen och shopping. Ta ett dopp i jacuzzin, värm dig i bastun eller träna musklerna i gymmet. Antal...

Resekalender

17/6Albatros, Porec 10 dagarfrån 8 495:-