Hyttsill med luffaredag

Innehållsförteckning


När glasblåsarna går hem dukas långborden upp i de småländska glashyttorna. Kocken har stekt saltsill i kylröret där glaset tidigare på dagen långsamt fått svalna.

Han bär fram plåtar med knaperstekt fläsk, isterband, bakad potatis och äkta småländsk ostkaka. I glasen skummar källarsval öl. Det brukar inte dröja många minuter innan allsång och snapsvisor på nytt får temperaturen att stiga i hyttan.

Hyttsillskvällarna har sitt ursprung från tiden då glashyttan också var en samlingspunkt. Här träffades arbetskamraterna efter jobbet, jägare från skogarna runt omkring och även luffarna förstås. Nu är det vi som är inbjudna att ta plats vid långborden.

Vi besöker även Hönsalottas Luffarmuseum där vi får en rundvandring i det stora muséet, innehållande tre avdelningar med ca 18 000 föremål. Luffaravdelningen med ca 700 tavlor och tusentals luffaralster och prylmuséet med ca 12 500 föremål. Till detta även glasmuséet med sina unika berättelser och föremål.

Ingår i resans pris: Bussresa, reseledare, övernattning i del i dubbelrum med frukost, hyttsill (middag, trubadur och glasblåsning), två luncher (varav den ena är luffarbuffé) och utflykter enligt program.

 

 

 

 

 

 

#Hyttsill, #ResTeamet, #Hyttsillresa, #Tvådagarsresa, #Pukeberg, #Hönsalottas

Denna destination har för tillfället inga avresor


Nyhetsbrev

Katalogbeställning

Beställ

Kontakta oss

Formulär

Kontakta oss