Hyttsill med luffaredag

Innehållsförteckning
Dagsprogram
Tidtabell


När glasblåsarna går hem dukas långborden upp i de småländska glashyttorna. Kocken har stekt saltsill i kylröret där glaset tidigare på dagen långsamt fått svalna.

Han bär fram plåtar med knaperstekt fläsk, isterband, bakad potatis och äkta småländsk ostkaka. I glasen skummar källarsval öl. Det brukar inte dröja många minuter innan allsång och snapsvisor på nytt får temperaturen att stiga i hyttan.

Hyttsillskvällarna har sitt ursprung från tiden då glashyttan också var en samlingspunkt. Här träffades arbetskamraterna efter jobbet, jägare från skogarna runt omkring och även luffarna förstås. Nu är det vi som är inbjudna att ta plats vid långborden.

Vi besöker även Hönsalottas Luffarmuseum där vi får en rundvandring i det stora muséet, innehållande tre avdelningar med ca 18 000 föremål. Luffaravdelningen med ca 700 tavlor och tusentals luffaralster och prylmuséet med ca 12 500 föremål. Till detta även glasmuséet med sina unika berättelser och föremål.

Ingår i resans pris: Bussresa, reseledare, övernattning i del i dubbelrum med frukost, hyttsill (middag, trubadur och glasblåsning), två luncher (varav den ena är luffarbuffé) och utflykter enligt program.

 

 

 

 

 

 

#Hyttsill, #ResTeamet, #Hyttsillresa, #Tvådagarsresa, #Pukeberg, #Hönsalottas

Denna destination har för tillfället inga avresor


Dag 1 Hemorten - Kalmar ca 30 mil
På morgonen lämnar vi våra respektive hemorter och sätter kurs österut. På vår väg till Kalmar stannar vi för att äta lunch i Karlskrona. Vi kommer till vårt centrala hotell på eftermiddagen. På kvällen besöker vi Kosta Hyttsill där den populära hyttsillen väntar oss. Här får vi förutom hyttsillen även musikunderhållning och chans att prova på glasblåsning och glasgravyr.

Hyttsillsmenyn
Ugnsbakad sill, bakad potatis, knaperstekt fläsk, småländska isterband, bageriets knäckebröd, ost, sallad och lingonsylt. 

När glasmästaren är klar serveras ostkaka, grädde, sylt och kaffe.

Dag 2 Kalmar - Boda - Hemorten ca 35 mil
Efter frukost fortsätter dagen med ett besök på Hönsalottas luffarmuseum i Boda. Här blir vi mottagna av Snacke-Per, som berättar historier om den fattigaste perioden i FattigSverige. Det blir också bus och jäkelskap. Vi intar sedan en rejäl Hyttsill meny.

Från Boda styr bussen hemåt och vi stannar för bensträckare längs vägen. Vi räknar med att vara tillbaka i Helsingborg ca 20.00.

07:35 Malmö, Hyllie/Arenan bussparkeringen Arenagatan
08:05 Lund, Shell västra infarten, vid Hotell Ibis
08:25 Löddeköpinge, Center syd/Shell macken
08:45 Landskrona, Biltema
09:05 Glumslöv, Milstolpen
09:20 Helsingborg, Hamntorget
09:45 Ängelholm, Shell/Godbiten
10:05 Åstorp, Lidl
10:15 Kvidinge, Fd banken (Västra Storg 8)
10:25 Klippan, Torget/Gästis
10.40 Perstorp, Hotellet
10:50 Tyringe, Ivars Kiosk
11:00 Hässleholm, Grönängsplan/Circle K
11:10 Vinslöv, Väg 21 Samåkningsplatsen (fd Uno X)
11:20 Önnestad Din X macken
11:30 Kristianstad, Järnvägsstationen

 

 

Nyhetsbrev

Katalogbeställning

Beställ

Kontakta oss

Formulär

Kontakta oss