Slottstur i Skåne

Innehållsförteckning
Tidtabell


Vi börjar dagen med de som arbetade för slotten, statarna. Vi åker på morgonen och sätter kurs söderut. Dagen börjar med ett besök på statarmuseet söder om Bara, först blir det förmiddagskaffe och sen får vi en guidad visning. Under år 1995 - 50 år efter statarsystemets avskaffande - invigdes Statarmuseet i Skåne i autentisk miljö inom Malmö Stads rekreationsområde intill Bokskogen mellan Torups slott och Bara i Svedala kommun inom riksområdet för kulturminnesvård.

Efter detta klättrar vi på samhällsstegen. Precis efter statarmuseet stannar vi till utanför Torups slott, innan vi åker vidare till Svaneholm. Torups Slott är en av nordens bäst bevarade renässansborgar, med en magnifik slottspark intill bokskogen och en trädgårdsanläggning med spår från fem sekler. Slottet har en historia som sträcker sig tillbaka till 1300-talet. Den ursprungliga borgen låg på en kulle som kallades Askebacken, strax norr om dagens stal och ladugårdar. Det nuvarande slottet anlades 1537 och restaurerades under åren 1602-1630, då det också fick det utseendet det har idag.

Vi åker sedan vidare till Svaneholmsslott där vi intar en smarrig lunch och efteråt får vi en guidad visning av det fina slottet som började byggas på en holme i Svaneholmssjön omkring år 1530. Slottet uppfördes i en stil som brukar benämnas gotisk renässans, men har genomgått såväl inre som yttre ombyggnader sedan dess. Slottet bildar idag en sluten fyrkant, vars längor tillkommit vid olika tidpunkter. 

Mätta och belåtna åker vi förbi Marsvinsholms slott, Bellinga slott, Snogeholm och Sövdeborgsslott innan vi kommer till Sjöbo kaffestuga där vi intar en eftermiddagsfika med kakfat. På vägen hem tar vi några omvägar förbi några andra slott. Vi är åter hemma ca 19.00.

 

 

 

 

 

 

Denna destination har för tillfället inga avresor


06:25 Klippan, Torget/gästis
06:30 Kvidinge, fd banken (Västra Storg 8)
06:40 Åstorp, Lidl
07:00 Ängelholm, Shell/Godbiten
07:25 Helsingborg, Hamntorget
07:35 Helsingborg, Tretorns parkering

Nyhetsbrev

Katalogbeställning

Beställ

Kontakta oss

Formulär

Kontakta oss