Månadens tips

I år blev det ett knepigt år, vi kommer inte iväg till våra älskade julmarknader i Tyskland. Men för att ni ändå ska få lite julmarknadskänsla så kommer här ett recept på Stollen som ni kan baka hemma och avnjuta till lite glögg eller glühwein.

Stollen är ett limpformat bakverk som kan köpas i 2-kilosvarianter på de flesta tyska julmarknader. Detta bakverk har några år på nacken (rötter som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden) och består av en vetedeg med nötter, mandlar, torkad frukt och marsipan. Baka gärna stollarna en månad före jul, smaken blir då fulländad. Frukten ska marineras ett dygn innan degen sätts. Stollarna kan, inlindade i plastfolie eller i en plastpåse, förvaras lång tid i kylskåp. Den täcks med florsocker för att likna det lindade Jesusbarnet - därav namnet Christstollen.

Portioner: 8-10 pers

1 dl russin
50 g skållade mandlar
75 g sukat
skal av en citron, finhackat
2 msk rom
50 g smör + lite till för pensling
1 3/4 dl mjölk
2 msk strösocker
375 g (ca 6 dl) vetemjöl
1/2 msk mald kanel
1/2 msk nyriven muskotnöt
1 tsk mald kardemumma
1 krm salt
1 paket torrjäst
1 uppvispat ägg
175 g marsipan
florsocker till garnering

Gör så här:

  1. Lägg frukt, mandel och skal i en skål. Slå på rommen och låt stå några timmar (gör den gärna dagen innan). Värm smör, mjölk och socker i en kastrull och värm tills sockret löst sig.
  2. Blanda mjöl, salt, kanel, muskotnöt, jäst, salt och kardemumma i en stor bunke.
  3. Gör en grop i mitten av mjölblandningen. Häll i den varma mjölk- och smörkoket. Häll i ägget. Knåda ihop ingredienserna i 5 minuter. Om degen blir för kladdig, sätt till lite mer mjöl. Tillsätt sedan den frukt, mandel och det skal som marinerats.
  4. Täck bunken med handduk och låt jäsa i 3 timmar, degen får ungefär dubbel volym.
  5. Knåda degen på mjölat underlag. Forma till en 25 centimeters ruta. Smeta ut marsipanen i mitten av rutan. Vik in sidorna mot mitten så att det blir en rektangel. Vänd på kakan och sätt den på en smord plåt. Täck med smörpapper, låt jäsa ytterligare en timme (till dubbel storlek ungefär). Sätt ugnen på 190 grader.
  6. När jäsningen är klar bakas kakan i ugn i ca 40 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg och låter ihålig när man knackar på den. Låt svalna på plåten och pensla den under tiden med smält smör och pudra över florsocker.

Nyhetsbrev

Katalogbeställning

Beställ

Kontakta oss

Formulär

Kontakta oss